Annons
Nyheter

Länsstyrelsen vill att vargen skjuts

Länsstyrelsen har i dag skickat ett yttrande till Naturvårdsverket, där man under tre veckor önskar skyddsjakt på den varg som sedan förra helgen dödat 19 får vid tre angrepp i sydöstra Skåne.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2013

Förra veckan avrådde länsstyrelsen om skyddsjakt med anledning att det inte var säkert att det rörde sig om samma varg vid de första två attackerna. Men nu har man vänt i frågan.

– Sedan dess har det skett ytterligare ett angrepp i sydöstra Skåne. Vi har högst sannolikt tre angrepp från en och samma varg inom loppet av en vecka. Riktlinjerna från viltvårdsförvaltningen säger att vid tre angrepp från samma individ i ett begränsat geografiskt område kan skyddsjakt bli aktuell. Vi rekommenderar skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp på fårbesättningar i området, säger Per-Magnus Åhrén, enhetschef på naturskyddsenheten på länsstyrelsen.

I yttrandet föreslår länsstyrelsen en geografisk begränsning av skyddsjakten till sydöstra Skåne, från väg 13 Ystad-Hörby i väster och väg E22 i norr från Hörby till Nöbbelöv då gränsen följer vägen till Åhus. Samtliga tre vargangrepp har konstaterats i samma geografiska område: Östra Sallerup i Hörby kommun, Fränninge i Sjöbo kommun och Ingelstorp i Ystads kommun.

Taner Caliskan
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons