Annons
Nyheter

Länsstyrelsen i Skåne utreder döda fåglar

Flera oroliga människor har under förmiddagen hört av sig till veterinärerna på länsstyrelsen i Skåne efter att ha hittat döda fåglar.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

– Är det en alldeles nyligen död fågel så gör vi en utredning, säger länsveterinär Carl-Gustaf Kolmodin som själv hade tagit mot fem samtal vid tiotiden.

Skåne är särskilt utsatt för smittorisk. Dels med anledning av de täta förbindelserna via färjetransporter och överfarter via bron. Dels eftersom de flesta flyttfågelsträck passerar över Skåne.

Annons

– Man ska inte förstora upp det alltför mycket samtidigt som man inte ska rycka på axlarna, säger Kolmodin.

Han tycker det är bra att folk hör av sig.

– Om man plötsligt ser tio döda änder så är det ju något som är fel.

Men ännu har han inte fått in några uppseendeväckande rapporter. Länsstyrelsen har inte gått ut med några egna uppmaningar till fågeluppfödare i Skåne utan hänvisar till de smittskyddsregler som Jordbruksverket utlyst.

Om fågelinfluensan sprids till Sverige så sker det antagligen via flyttfåglar, spår Carl-Gustaf Kolmodin.

Risken att viruset sprids till de stora besättningarna med tamfågel är däremot liten. Där råder oftast strikta hygienregler.

Mindre privata besättningar löper betydligt högre risk.

– De går ju ute och utsätts för smittan hela tiden, säger Kolmodin.

Martin Ekelund

0411-55 78 06

martin.ekelund@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons