Annons
Nyheter

Långt fängelsestraff krävs för kommunsvindlare

Åklagaren krävde ett långt fängelsestraff för den socialsekreterare som anklagas för att ha svindlat Perstorps kommun på miljoner. Men 28-åringens advokat höll fast vid att det fanns en annan hjärna bakom kuppen.
Nyheter • Publicerad 17 december 2003

På onsdagen avslutades rättegången runt miljonrullningen som avslöjades efter en arrangerad vattenläcka i kommunhuset i Perstorp i maj. Nu har tingsrätten knappt två veckor på sig ta ställning till om 28-åringen gjort sig skyldig svindleriet eller om han blivit utnyttjad av en annan - okänd - person. - Han bör dömas för en begränsad del av de brott som åtalet omfattar. I första hand ska han dömas till villkorlig dom och böter, sade mannens försvarare, advokat Tom Peyron till TT. Tom Peyron hävdade under sin slutplädering att hans klient utnyttjats av en man som tvingat honom att plocka ut miljontals kronor i falska socialbidrag. Under rättegången erkände socialsekreteraren att han lagt vantarna på 125 000 kronor ur kommunkassan. Men åtalet omfattar totalt 5,2 miljoner kronor. Enligt åklagaren kom socialsekreteraren över pengarna genom att hitta på klienter samtidigt som han gjorde utbetalningar till egna och kompisars konton. Den stora smällen kom i slutet av maj. Då beordrades överföringar på drygt 20 miljoner kronor från kommunens datorer till 28-åringens och hans kamraters konton. Trots att personalen hade fullt upp med den iscensatta översvämningen kunde merparten av pengarna räddas. Socialsekreteraren hävdade att den okände mannen låg bakom även den kuppen. Men kammaråklagare Joakim Zander hade inte mycket till övers för hans förklaring. Tvärtom hävdade han att det finns en lång rad logiska luckor i 28-åringens resonemang, rapporterar Sveriges Radio Kristianstad.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons