Annons
Nyheter

Läkemedelsverket varnar för magmedicin

Vanliga mediciner mot överskott av magsyra kan ge upphov till inflammation i bukspottkörteln.
Nyheter • Publicerad 24 november 2005

Det framgår av en studie från Läkemedelsverket, som uppmärksammar läkarna på riskerna, skriver Göteborgs-Posten i sin nätupplaga.

Varje år vårdas omkring 4000 personer på sjukhus för akut inflammation i bukspottkörteln, akut pankreatit. I vissa fall kan tillståndet bli livshotande och en svår pankreatit kräver intensivvård.

Annons

De vanligaste orsakerna till pankreatit är högt alkoholintag och gallstensinflammation. Men det är också känt att vissa läkemedel kan öka risken.

Av studien framgår att de två vanligaste grupperna av syrahämmande mediciner, så kallade H2-antagonister och protonpumpshämmare, kan orsaka pankreatit.

Till den första gruppen hör Zantac och Tagamet. För dessa medel har risken för akut bukspottkörtelinflammation varit känd tidigare. Däremot har det inte varit känt att det kan finnas ett samband även med Losec och Pantoloc.

Verket framhåller dock att risken att drabbas av akut inflammation i bukspottkörteln under behandling är mycket låg. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons