Annons
Nyheter

Läkarkåren kritiserar Region Skåne

"Det är vansinne att spara inom primärvården". Det säger Benny Ståhlberg, ordförande i Östra Skånes Läkarförening, och en av de fackliga representanter som pekar på vad de anser är galenskaper i sparförslagen som Centralsjukhuset, sjukhuset i Hässleholm och primärvården i nordöstra Skåne på uppmaning har lämnat till politikerna.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2004

- Om primärvården ska spara 30 miljoner - vart ska patienterna då vända sig, eftersom de har symptomen kvar? Jo, det blir naturligtvis till akutmottagningen, fortsätter Benny Ståhlberg och ser framför sig konsekvensen av besöket på akutmottagningen: - Det blir en större apparat, med inläggning, utvidgad provtagning och liknande, i stället för att primärvården, som känner igen patienten och som jobbar på ett annat sätt, tar hand om problemen. Utbyggd i stället för bantad Benny Ståhlberg tror på en utbyggd primärvård, i stället för en bantad sådan, eftersom primärvården, om den är tillgänglig, avlastar sjukhusen. - Det är i primärvården patienterna ska tas om hand, i första linjen. Där det är naturligt att sjuksköterskorna ger råd om egenvård. Sparförslaget, som det ser ut nu, går stick i stäv med Region Skånes planer på närsjukvård, fortsätter Benny Ståhlberg. Han kan hålla med om att det är tråkigt om patienter får vänta längre på sin hörapparat när sjukhusen ska spara, eller på att få en starroperation. - Men besparingar i primärvården drabbar barnfamiljer och alla som har ett behov. Det blir stora konsekvenser för invånarna. Rent allmänt tycker han att sparbetinget på 95 miljoner för nordöstra Skåne är väldigt stort. Situationen i den här delen av Skåne är lite speciell. - Med skånska mått mätt kan man tala om "glesbygd" här. Sjukresor för att ta sig till en vårdcentral längre bort - om man stänger några - drar också med sig stora kostnader. Att ta sig från Linderöd och Svensköp till Tollarp i snö, det är inte helt enkelt! Säger Benny Ståhlberg och ger exempel från vardagen med befintliga vårdcentraler. Och 30 miljoners sparbeting på en omsättning av cirka 300 miljoner, som i primärvården, det är mycket. Precis som så många andra, utom i regeringen, tycker Benny Ståhlberg att sjukvården får för lite av bruttonationalprodukten, BNP. Vården behöver helt klart mer pengar. - Det är sjukskrivningarna som tyvärr tuggar av så mycket pengar, säger Benny Ståhlberg om de höga talen för sjukskrivningar i Sverige. Förutom att vara ordförande i Östra Skånes Läkarförening jobbar Benny Ståhlberg som distriktsläkare på vårdcentralen i Tollarp. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons