Annons
Nyheter

Läkare varnas för bältesläggning av patient

Den läkare som beslöt att en patient på psykiatriska slutenvården skulle läggas i bälte under flera timmar, utan att själv ha träffat patienten, gjorde fel. Det skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som efter en anmälan av Socialstyrelsen beslutat att tilldela läkaren en varning.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2003

Det var i december 2000 som läkaren per telefon godkände bältesläggning av en patient utan att varken ha utfärdat vårdintyg eller intagningsbeslut. Att läkaren fattade ett sådant beslut, utan att inte ha träffat eller bedömt patienten själv, anser Ansvarsnämnden vara att åsidosätta sina skyldigheter i yrkesutövningen. Eftersom felen varken bedöms som ringa eller ursäktliga beslutar nämnden om disciplinpåföljden varning. Att i akuta situationer av hot och fara vidta nödvärnsåtgärder, dit bältesläggning räknas, är tillåtet i ett initialskede. Men att fortsätta tvångsvården flera timmar och dessutom också medicinera med tvång, vilket också skedde på läkarens inrådan, strider mot lagen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons