Annons
Nyheter

Läkare kräver ökat statligt ansvar

Landets sjukhusläkarförening kräver att staten tar över hela ansvaret för hälso- och sjukvården. Region Skånes regionråd i sjukvårdsfrågor håller inte med.
Nyheter • Publicerad 14 april 2003

- Jag tror inte att vården blir bättre för att staten tar över. Däremot delar jag deras uppfattning att vi behöver mer resurser till vården. Sjukvårdens del av bruttonationalprodukten, BNP, är 8,5 procent i dag. Den har varit nere på 7, men vi behöver 10 procent, säger Ingrid Lennerwald. Hon är skeptisk till ett annat av sjukhusläkarföreningens krav, det om att byta ut lokala beställare av vård mot statliga. Läkarföreningen anser att lokala beställare inte är tillräckligt kompetenta, och att de hellre värnar om arbetstillfällena än om medicinsk kvalitet. I Skåne finns efter maktskiftet inga lokala beställare längre, men distriktsnämnder med delvis samma funktion. Ingrid Lennerwald lyfter fram den pågående diskussionen om framtidsvisionen Skånsk Livskraft som något positivt. - Ett arbete där 2000 personer har varit involverade. Förhållandevis få politiker har varit med i det konkreta arbetet. Det har skötts av professionen, av läkare sjuksköterskor, brukare och kommunerna, och är ett bra tillvägagångssätt, fortsätter Ingrid Lennerwald (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. - Sedan är det självklart att politiska beslut krävs om resurser och struktur, fortsätter hon, som anser att arbetet med Skånsk Livskraft är "ett bra tänk". Sjukhusläkarföreningen vill också göra en omfördelning av samhällets resurser och få en bättre samordning mellan sjukvård och försäkringskassa för att korta väntetider till diagnos, behandling och rehabilitering. Ingrid Lennerwald vill se arbete på ett helt annat sätt över flera gränser: vården, socialförvaltning, försäkringskassa och arbetsmarknad, men den enskilde personen i centrum och för att se helheten. - Det finns en fara i att bara samordna vården och försäkringskassan, för vad ska vi göra med dem som står utanför arbetsmarknaden? Ska vi prioritera arbetsföra framför gamla? Sjukhusläkarföreningens krav kommer efter ett möte där socialstyrelsens granskning av medicinklinikernas överbeläggning på 36 sjukhus i landet diskuterats. Text: Gunilla Ingels 044 - 18 55 38 gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons