Nyheter

Läkare anmäld för närmanden

En kurator och ett personligt ombud har anmält en läkare i nordöstra Skåne för närmanden, sexuellt utnyttjande och tjänstefel av två kvinnliga patienter. Socialstyrelsen utreder anmälningarna.
Nyheter • Publicerad 1 juli 2004

Chefläkaren på den aktuella kliniken har också skickat ärendet till socialstyrelsen för bedömning. Sålunda behandlar socialstyrelsen tre anmälningar mot läkaren, som är avstängd från kliniken där han hade tidsbegränsad tjänstgöring. - Vi avvaktar socialstyrelsens utredning, säger Lennart Meyer, verksamhetschef för psykiatrin i Kristianstad och Hässleholm. Lennart Meyer vill inte uttala sig i det enskilda fallet, men säger att det finns tre tydliga prioriteringar i förhållandet mellan patient och läkare: läkaren ska hålla en hög grad av professionalitet, vården ska ha ett empatiskt innehåll, och det är alltid patienten som är i centrum, inte vårdgivaren. - En patient som söker vård måste kunna förvänta sig att få vård med kvalitet, säger Lennart Meyer. En av patienterna har berättat för sitt personliga ombud att hon för fyra-fem månader sedan haft en sexuell kontakt med läkaren i samband med att hon sökte honom för recept på lugnande och smärtstillande tabletter. Enligt kvinnan har läkaren därefter börjat ringa henne och skicka sms. När kvinnan söker vård vid ett annat tillfälle får hon återigen kontakt med läkaren, som skriver ut medicin som enligt kvinnans journalhandling inte är lämpliga för henne. Kvinnan anmäler nu läkaren via sitt personliga ombud för sexuellt utnyttjande och tjänstefel. Den andra kvinnliga patienten har till sin behandlade läkare uppgett att i samband med att hon blev inlagd på den aktuella kliniken efter ett självmordsförsök med alkohol och tabletter så har den nu anmälde läkaren gjort närmanden på flera olika sätt. Flera gånger per dag har läkaren sökt den unga kvinnan, främst via sms-meddelanden. Läkaren har också bjudit ut henne på krogen. Kvinnan lät sig bjudas av läkaren, skriver kuratorn i sin anmälan. Kuratorn uppger att hon själv sett cirka tio av de sms-meddelanden som kvinnan fått av läkaren, där det bland annat framgår att läkaren föreslår att de ska träffas och fika samt att han undrar om hon saknar honom. Kuratorn understryker i sin anmälan att kvinnan uppgett för henne att hon inte vill ha någon kontakt med läkaren på det sätt som denne föreslår. Enligt kuratorn ska kvinnan också ha meddelat läkaren via sms att hennes kurator anser att det är olämpligt att de träffas privat. Läkaren ska då ha svarat att kvinnan inte behöver berätta om det för sin kurator. Text: Birgitta Mattisson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.