Annons
Nyheter

Lågt vattenstånd hotar djurlivet i Skåne

Alla bör vara sparsamma med bevattning. Det uppmanar länsstyrelsen, som nu ser att vattenflödena är nere på kritiska nivåer för fiskar och andra djur.
Nyheter • Publicerad 28 april 2009
Vattenflödena är nere på låg nivå. Därför bör alla vara sparsamma med bevattning, menar länsstyrelsen. Foto: Scanpix/Arkiv 2008
Vattenflödena är nere på låg nivå. Därför bör alla vara sparsamma med bevattning, menar länsstyrelsen. Foto: Scanpix/Arkiv 2008Foto: 

Våren har varit torr och varm. Det i sin tur har gjort att de mindre vattendragen i Skåne har fått kraftigt minskade vattenflöden.

– De ligger nu nära gränsen för vad laxfiskar och övrigt biologiskt liv tål, säger Kristian Wennberg på länssstyrelsen.

Annons

Han är chef för Fiske- och vattenvårdsenheten. Där påminner de om att huvudregeln är att man måste ha tillstånd för att ta vatten ur vattendrag eller leda bort grundvatten.

– Bara om det är uppenbart att ingen skada uppkommer till följd av uttag kan dessa göras utan tillstånd. Däremot vill de inte gå så långt som att införa generellt bevattningsförbud:

– Läget nu är inte akut, men det börjar krypa ner i de nivåerna att det kan påverka vattendragen. Därför vill vi uppmana till försiktighet.

Clifford Johansen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons