Annons
Nyheter

Kyrkans begravningsmonopol ifrågasätts

Svenska kyrkan ska fråntas ansvaret för begravningarna. Utspelet är signerat Anders Bengtsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Knislinge.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2003

"I ett mångkulturellt samhälle, där dessutom fler och fler väljer att gå ur Svenska kyrkan är det inte rimligt att kyrkan ska ha monopol på en sån viktig verksamhet som begravningar. Det är otidsenligt", förklarar Anders Bengtsson i ett pressmeddelande. Han menar att begravningsverksamheten är "obekväm ur en demokratisk synvinkel", och att kommunerna borde ta över ansvaret för begravningarna. Anders Bengtsson syftar på att den som går ur kyrkan inte längre har rösträtt i dess val och kan således inte påverka hur kyrkan sköter begravningsverksamheten. "Det är som att småbarnsföräldrar inte skulle få rösta i kommunala val om dem är missnöjda med tillexempel dagisverksamheten. För mig är det en principfråga". I ett tal till Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund under gårdagen sa Anders Bengtsson att "Det är dags att klippa de sista banden. Vid livets slut ska man inte behöva bli omhändertagen av en organisation man i livet valt att gå ur. Vi måste bejaka mångfalden, och vi måste se till att vi förankrar demokratin också när det gäller denna verksamhet." Text: Magnus Grunnon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons