Annons
Nyheter

Kyrkan utsatt för förskingring

Den kyrkliga verksamheten i Kristianstad har utsatts för en förskingring på sammanlagt cirka en miljon kronor sedan mitten på 90-talet. En 67-årig man har gripits och erkänt för polisen.
Nyheter • Publicerad 3 april 2003

Han var tidigare anställd inom Heliga Trefaldighets församling och hade befogenhet att ta ut pengar från både kyrkans konton och konton som tillhör minst två olika donations- och minnesfonder. Båda fonderna har länsats på pengar och även församlingens vanliga verksamhet har drabbats. - Mannen hämtades till förhör i onsdags och delgavs misstanke om förskingring. Han vidgår att det är han som gjort ett antal ifrågasatta uttag. Därefter släpptes han, eftersom vi gör bedömningen att han på fri fot inte kan försvåra den fortsatta förundersökningen. Det finns ju verifikationer på alla uttag, säger polisens utredare Ingemar Leijon. Den nytillträdde kanslichefen i Kristianstads kyrkliga samfällighet, Bengt Alvland, berättar att det var under med arbetet med årsredovisning och bokslut för 2002 som man började ifrågasätta vissa uttag på ett av församlingens bankkonton. - Vi hittade därefter ytterligare brister i redovisningen och insåg att allt inte stod rätt till. Därför gjorde vi en polisanmälan och överlämnade räkenskaperna till polisen, förklarar han. Ingemar Leijon räknar med att kunna redovisa utredningen till åklagare redan om cirka en månad. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons