Annons
Nyheter

"Kvinnor är givetvis välkomna att höra av sig"

Kvinnor från Tome-lilla och Simrishamn som inte kallats till mammografiundersökning kan boka en tid själva.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2007

Det konstaterar man från ansvarigt medicinskt håll i Ystad.

– Känner de oro över detta ska de givetvis höra av sig. Vi ska försöka få med dem i största möjliga utsträckning efter de förutsättningar vi har, säger Matz Widerström, chefsläkare på röntgen i Ystad

Annons

Lasarettet i Ystad har nyligen installerat två nya maskiner för mammografiverksamheten. Kapaciteten har därmed förbättras radikalt under 2007. Värre var det 2005 i samband med nedläggningen av mammografin i Simrishamn. Ystad ansåg sig inte klara av kvinnorna från Tomelilla och Simrishamn och inget annat sjukhus fick det formella uppdraget att kalla kvinnorna.

Från medicinskt håll i Ystad hävdar man att den situationen var känd bland de beslutande politikerna. De kvinnor som, liksom cancerdrabbade Maria Arrias, på eget initiativ hört av sig till sjukvården i Ystad har också i möjligaste mån kunnat få en tid för bröströntgen i Ystad.

Värre är de för alla de kvinnor som väntat på att bli kallade.

– Alla de kvinnor som själva hört av sig och som jag har hört talas om har fått hjälp här, säger Matz Widerström Till skillnad från tidigare är nu uppdraget för Ystad tydligt.

Från och med årsskiftet 2008 ska sjukhuset i Ystad klara att kalla också kvin-norna från Tomelilla och Simrishamn.

Dessutom ska hälso- och sjukvårdsledningen inom Region Skåne ha lo-vat att satsa extra på mammografin efter det inträffade.

– Vi kommer att göra speciella satsningar på de kvinnor som inte har fått sin mammografi. Det kans-ke tar några månader, men vi kommer att dra igång det så mycket vi kan under våren 2008, säger Matz Widerström.

För att klara mammografin i Ystad-Österlens sjukvårdsdistrikt räknar Widerström med att behöva ytterligare en röntgensköterska på halvtid samt en läkare på ungefär motsvarande tjänstetid.

Socialstyrelsens rekommendationer att kalla alla kvinnor mellan 40 och 74 år kommer dock inte att uppfyllas i Skåne förrän 2009.

Robert Jönson

Fotnot: Mats Widerström har Lex Maria-anmält Region Skåne för brister i mammografiverksamheten.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons