Annons
Nyheter

Kvinnlig sjukhuschef tjänar mindre än manlig kollega

Chefen för akutsjukhuset är kvinna. Hon har drygt 10000 kronor mindre i lön än vad den manlige kollegan på närsjukhuset tre mil bort har. Ann-Sofi Bennheden är sjukhuschef på Centralsjukhuset i Kristianstad.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2003

Enligt den senaste sammanställningen över Region Skånes chefslöner har hon 61500 kronor i månaden. Ansvarsfulla uppdrag Chef över sjukhuset i Hässleholm är Ewald Ornstein. Han har 72000 kronor i månaden. Förvisso har båda ansvarsfulla uppdrag. Men hur kan det komma sig att chefen för akutsjukhuset har sämre betalt? - Det är ett resultat av lönesättningen när tjänsterna som sjukhuschefer tillsattes, säger personaldirektören Torgny Levinsson. Och han förklarar, att när Ewald Ornstein tog jobbet som sjukhuschef i Hässleholm var han egentligen läkare och divisionschef för ortopedin i nordöstra Skåne. Lönen är satt utifrån den lön han hade då. - Efterhand försöker vi utjämna skillnaderna. Ann-Sofi Bennheden har fått större påslag vid lönerevisionerna än vad Ewald Ornstein har fått, fortsätter Torgny Levinsson. Han påpekar också att det var ett krav, att de som tidigare jobbade som läkare inte skulle förlora i lön om de accepterade andra chefsjobb. Policyn är att lönen ska spegla det ansvar och den tyngd uppdraget har, oavsett kön. Region Skåne rättar efter hand till skillnader, och gör extrasatsningar på vissa områden, säger Levinsson också. Sökande som kommer utifrån, från andra verksamheter, vill ju gärna ha sin lön med sig. Är personerna tillräckligt intressanta får Region Skåne betala. Region Skåne har individuella löner. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons