Annons
Nyheter

Kvinna anhållen efter knivmord

En kvinna född 1973 har anhållits misstänkt för anstiftan till mordet på en 19-årig kvinna i Landskrona. Sedan tidigare är en 16-årig pojke anhållen som misstänkt för mord. Båda beskrivs som "närstående" till offret.
Nyheter • Publicerad 26 april 2012

– Det gäller en kvinna född 1973. Hon greps klockan 18 på onsdagskvällen och anhölls klockan 20.45, berättar polisens informatör Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Hon är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden.

Annons

Kammaråklagare Magnus Larsson säger till TT att även den anhållna kvinnan kan betecknas som närstående till mordoffret. Han säger att kvinnan är misstänkt för anstiftan till mordet. Hennes inställning till anklagelsen är okänd.

TT: Kan kretsen av misstänkta komma att utökas?

– Det kan man aldrig utesluta.

Kan det bli aktuellt att släppa någon av de anhållna?

– Inte som det ser ut nu, men det pågår mängder av åtgärder, så läget kan snabbt komma att förändras, svarar åklagaren.

Sedan tidigare sitter en 16-årig pojke anhållen som misstänkt för mord. Han greps kort efter det att den 19-åriga kvinnan dödats i sitt hem och beskrivs av polisen som "närstående" till offret.

Under onsdagen blev det känt, att 19-åringen en tid känt sig hotad och varit i kontakt med en stödföreningen som uppger sig ha försökt få till stånd ett skyddat boende åt henne i en annan kommun, genom socialförvaltningens försorg.

I flera kommentarer på onsdagen beskrevs mordet som ett troligt hedersmord, men polisen har inte bekräftat den bilden.

Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime vänder sig till Socialstyrelsen med en anmälan mot Landskrona kommun angående socialtjänstens hantering av de hot som den mördade 19-åringen var utsatt för. Bland annat ifrågasätter föreningen om myndigheterna varit tillräckligt observanta på den förstärkta hotbild som kvinnan ska ha varit utsatt för den sista tiden. Föreningen påpekar att stark rädsla kan få människor att agera irrationellt eller inkonsekvent.

Under onsdagen bad också Landskrona kommun själv både länsstyrelsen och Socialstyrelsen att skyndsamt granska kommunens arbete när det gäller stöd till hotade kvinnor.

Riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime arbetar mot hedersrelaterat våld och har sitt namn efter de unga kvinnorna Pela Atroshi och Fadime Sahindal, som mördades av familjemedlemmar 1999 respektive 2002.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons