Annons
Nyheter

Kvarka misstänks i två Skånestall

Ett häststall i Örkelljunga i nordvästra Skåne är isolerat sedan den 5 mars. Det misstänks att hästar där insjuknat i den smittsamma hästsjukan kvarka.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2004

Fyra hästar i Örkelljunga är sjuka. Dessutom är ett stall i Svalövs kommun isolerat av samma anledning. En häst har drabbats av hästinfluensa och kvarka misstänks. Kvarka är en mycket smittsam bakteriesjukdom. En häst i god kondition dör inte om den får behandling, men den höga smittrisken gör att kvarka är en anmälningspliktig sjukdom. Drabbade stall isoleras regelmässigt och de svenska hästsportorganisationerna ställer höga krav på hur smittspridning från drabbade gårdar skall förhindras, skriver Helsingborgs Dagblad. Jordbruksverkets statistik visar att 63 fall av kvarka inträffade i Sverige i fjol. Fyra av hästarna var skånska.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons