Annons
Nyheter

Kungen pekade på ljusglimtar

I en värld präglad av lågkonjunktur och stora klimatproblem gäller att ta tillvara de ljusglimtar som finns. Det var ett av kung Carl XVI Gustafs budskap i det traditionella jultalet i radio.
Nyheter • Publicerad 25 december 2008
Kung Carl XVI Gustaf. Bild: Scanpix
Kung Carl XVI Gustaf. Bild: ScanpixFoto: 

- Till och med finanskrisen kan tvinga fram någonting positivt, sade kungen i sitt tal på juldagseftermiddagen och fortsatte:

- Världens ledare har, med stor kraft och beslutsamhet, agerat gemensamt. Det finns inga självklara lösningar, men det är ändå hoppfullt att se samarbetet och dialogen mellan olika stater.

Annons

Just samarbetet mellan olika länder är också något positivt när det gäller kampen för att rädda vår miljö. Kungen pekade på att "det pågår förhandlingar mellan värdens ledare för att hitta gemensamma åtgärder mot den globala uppvärmningen".

- Det blir ett viktigt arbete nästa år för Sveriges regering, att leda det arbetet inom EU.

I sitt tal lyfte kungen även fram de unga människor som engagerar sig i frågor som rör framtiden. Han berättade att under året har han träffat många unga som till exempel startat företag eller utvecklar organisationer de är verksamma i.

- Alla dessa är förebilder som förtjänar att lyftas fram.

Och att stötta unga ledare är ett ansvar som alla äldre bör ta på sig.

Speciellt framhöll Carl XVI Gustaf de som arbetade med integrationsfrågor.

- Att skapa förståelse och ömsesidig respekt mellan människor med olika kulturell bakgrund är svårt men viktigt. Det tjänar vi alla på.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons