Annons
Nyheter

Kritik mot Gardells doktorshatt

Utnämningen av författaren och artisten Jonas Gardell till hedersdoktor vid teologiska fakulteten i Lund har väckt upprörda känslor bland en del teologer.
Nyheter • Publicerad 17 december 2007
Jonas Gardell, kontroversiell hedersdoktor i Lund. Bild: Scanpix.
Jonas Gardell, kontroversiell hedersdoktor i Lund. Bild: Scanpix.Foto: 

- Visst är Gardell kontroversiell. Men kontroversiella personer är ofta de mest intressanta, säger fakultetens dekanus Fredrik Lindström.

Bland kritikerna finns Tuve Skånberg, teologie doktor i kyrkohistoria. Han anklagar Lindström och andra i teologiska fakultetskollegiet i Lund för två fel.

Annons

- Gardell har skrivit en tyckarbok utan några nya eller originella tankar. Hans bok är inte ens i närheten av ett vetenskapligt verk, säger Skånberg.

Han hävdar vidare att beslutet om att utse någon till hedersdoktor ska vara enhälligt. I det här fallet reserverade sig två personer i fakultetskollegiet.

Men dekanus Fredrik Lindström hävdar att Skånberg fått alltihop om bakfoten. Enligt honom beslutade kollegiet att kvalificerad majoritet är tillräckligt, eftersom det nästan är omöjligt att skapa total enighet bland fakultetens alla 32 lärare. Sedan röstades Gardell fram - inte för dennes vetenskapliga prestationer utan för sina insatser på folkbildningens område.

- Vi har gjort ett bra val och reaktionerna har över lag varit mycket positiva, säger han.(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons