Annons
Nyheter

Kristianstad fortsätter med starroperationer

Med tanke på de längre reseavstånden i nordöstra Skåne kommer Centralsjukhuset i Kristianstad också att ha en större andel planerade operationer än vissa andra sjukhus.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2004

Tjänstemännens slutrapport för den framtida skånska sjukvårdsstrukturen, Skånsk Livskraft, vård och hälsa, har godkänts av den politiska styrgruppen och går nu vidare för politisk behandling i större sammanhang. Avsnittet som gällerspecialiserad planerad vård inom opererande specialiteter har blivit tydligare än tidigare utkast. Det är i detta avsnitt man konstaterar att CSK kommer att ha en relativt sett större andel planerade operationer än sjukhusen i Helsingborg, Lund och Malmö. När det gäller starroperationerna (katarakt) har en grupp specialister som sakkunniga, Spesak Ögon, gjort en inventering. Inventeringen har gett till resultat att ett visst antal starroperationer även i fortsättningen ska göras i Kristianstad, Helsingborg, Lund och Malmö. Vid dessa sjukhus ska antalet operationer inte öka, är meningen. Sjukhusen i Landskrona, Ystad och Ängelholm ska också göra starroperationer. En framtida ökning av antalet operationer bör placeras på dessa tre sjukhus, enligt förslaget. För den högspecialiserade vården betonas att ledning och styrning måste präglas av ett tydligt och kraftfullt koncernperspektiv, underförstått att en specialitet kan ledas från antingen Lund eller Malmö, men ha verksamhet på båda sjukhusen. I slutrapporten om den nya sjukvårdsstrukturen konstateras också att vissa planerade operationer ska finnas i nära anslutning till närsjukvården. Dit hör exempelvis att sätta rör i öron, tandbehandling i narkos, skrapning av livmoder och aborter. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons