Nyheter

Krävs extrema skäl för vindkraftpark

Det krävs extrema skäl enligt miljöbalken för att Airicole ska få tillstånd att bygga vindkraftparken till havs utanför sydkusten. Det menar jurist Boel Wieslander på länsstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2002

Trots det jämna resultatet i folkomröstningen i Skurup kan det lilla övertaget för nej-sidan få stora konsekvenser för projektet. Enligt miljöbalken får regeringen inte tillstyrka verkens placering om kommunfullmäktige sagt nej till planerna. I Skurup har kommunen lovat följa utslaget av omröstningen och i Trelleborg, vars område verken också ligger på, har både socialdemokrater och moderater motsatt sig vindkraftparken. Dock har frågan än så länge inte behandlats av kommunfullmäktige i någon av orterna. I ett brev till länsstyrelsen ifrågasätter nu föreningarna Rädda sydkusten och Svenskt landskapsskydd om det är någon mening med att Airicole fortsätter driva planerna på att sätta upp 28 verk utanför kusten. Med hänvisning till kommunernas vetorätt ser de frågan som avslutad. Boel Wieslander, jurist på länsstyrelsen, bekräftar skrivelsen i miljöbalkens 17:e kapitel. Hon påpekar emellertid att lagen trots allt ger utrymme för regeringen att gå emot kommunerna. - Om det ur nationell synvinkel kan anses synnerligen angeläget så får den ge tillstånd till bland annat en vindkraftstation om tre verk eller fler. Boel Wieslander säger att skrivningen som sådan är så stark att det krävs något extremt för att den situationen ska uppstå. Airicole vill i nuläget inte kommentera skrivelsen i miljöbalken.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.