Annons
Nyheter

Krav på uppgifter om vapendumpning i Östersjön

USA och Storbritannien måste häva hemligstämpeln om var vapen, sprängmedel och kemiska ämnen dumpades i Östersjön efter andra världskriget. Det kräver Europarådet efter ett möte i Stockholm.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2008

– Det är ett problem att inte veta var ammunition och vapen finns. Om man drar gasledningar eller elkablar kan man få en miljökatastrof på halsen, säger riksdagsmannen Göran Lindblad (m), ordförande för den svenska delegationen i Europarådet. Efter andra världskriget sänkte segrarländerna stora mängder krigsmateriel som tagits från tyskarna. Egentligen skulle dumpningen ha skett på stort djup i Atlanten, men stället blev det i Nordsjön och Östersjön.

Strax efter krigsslutet kom segrarländerna överens om att hemligstämpla dumpningen i 50 år.

Annons

1997 beslutade dock USA och Storbritannien att förlänga hemligstämpeln med 20 år.

I veckan möttes Europarådets parlamentariska församling i Stockholm. Där beslutades att vädja till Storbritannien, USA och Nato att omedelbart offentliggöra var avfallet dumpats i Östersjön.

– Alla experter avråder från att ta upp det men det är lättare att göra en miljövärdering om man vet var det finns, säger Göran Lindblad. Det är svårt att uppskatta hur mycket det rör sig om eftersom det är hemligt och vi får inte heller veta varför det är hemligstämplat.

Nu går uppmaningen till ministerrådet och medlemsländerna. USA är observatör i Europarådet.

Göran Lindblad säger att den svenska regeringen visserligen kan göra ett uttalande.

– Men normalt agerar man under EU-paraplyet och där finns ju Storbritannien, säger han. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons