Nyheter

Krav på TPB-åtalade: 117 miljoner

Målsägandena i rättegången mot fyra personer bakom sajten The Pirate Bay - skivbolag, filmbolag och företag i dataspelsbranschen presenterade på onsdagsmorgonen sina skadeståndskrav mot de åtalade. Totalt kräver bolagen närmare 117 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2009
Pirate Bays grundare Carl Lundström, Gottfrid Svartholm Warg (den övre raden). Fredrik Neij med sin försvarsadvokat Jonas Nilsson och Peter Sundholm Kolmisoppi tillsammans med försvarsadvokaten Peter Althin under rättegången i Stockholms tingsrätt. Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay inleds nu på morgonen i Stockholms tingsrätt. Illustration: Lotta Jarlsdotter
Pirate Bays grundare Carl Lundström, Gottfrid Svartholm Warg (den övre raden). Fredrik Neij med sin försvarsadvokat Jonas Nilsson och Peter Sundholm Kolmisoppi tillsammans med försvarsadvokaten Peter Althin under rättegången i Stockholms tingsrätt. Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay inleds nu på morgonen i Stockholms tingsrätt. Illustration: Lotta JarlsdotterFoto: 

Musikbranschens ombud Peter Danowsky kallade The Pirate Bays verksamhet för ett "omfattande upphovsrättsintrång" som gjort det onödigt att köpa cd-skivor eller att ladda med musik legalt.

Skadeståndskraven grundar sig delvis på den förlust som skivbolagen bedömer att de gjort genom utebliven försäljning.

- Men skadan är större än så för bolagen. Pirate Bays verksamhet leder till en typskada som minskar intresset för att köpa cd-skivor och för onlineförsäljning, sade Danowsky.

- Alternativet att ladda ned gratis skapar en omöjlig konkurrenssituation för den legala nedladdningen.

Skivbolagen kräver också skadestånd för den "typskadan" som är dubbelt så stor som den uteblivna vinsten.

Vinsten har beräknats utifrån antalet nedladdningar som gjorts på The Pirate Bay enligt sajtens eget räkneverk.

- Det här rör sig om ett uppsåtligt brott i stor skala med betydande intäkter som följd, sade Danowsky.

Han motsatte sig också tanken på en jämkning av det stora skadeståndet och hänvisade till att The Pirate Bay fortsatte sin verksamhet bara några dagar efter polisens husrannsakan.

- De har sannolikt god förmåga att betala eventuella skadestånd, sade han.

En av skivorna som ingår i skadeståndskraven är en Beatlesskiva, där kravet satts till tio gånger den beräknade uteblivna vinsten.

- Det är ganska sjukt att vi krävs på skadestånd för låtar som alla redan har köpt, både på kassett, lp och cd-skiva, och betalat för flera gånger, säger en av de åtalade.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.