Annons
Nyheter

Krav på långa fängelsestraff i skånskt kopplerimål

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2005

Minst sex års fängelse blev åklagarsidans krav för den 57-årige huvudmannen, när slutronden i det omfattande kopplerimålet i Skåne inleddes på måndagen i Helsingborgs tingsrätt.

Enligt åklagarnas beräkningar har mannen, bosatt i Nordvästskåne, tjänat 260000 kronor på fyra unga prostituerade kvinnors arbete 2004 och 2005. Men vice chefsåklagare Ingela Klinteberg och kammaråklagare Margaretha Lewenhagen är övertygade om att 57-åringen har ägnat sig åt koppleri i betydligt större omfattning. Enligt dem har fler utländska kvinnor lockats till Sverige för att sälja sig, men lurats på det mesta av förtjänsten.

Annons

– Det vi ser här är bara en liten tårtbit av hans verksamhet, sade Klinteberg i sitt slutanförande i rätten.

Hon tror inte på möjligheten att kunna åtala honom för fler kopplerier, eftersom kvinnorna troligen inte finns kvar i Sverige och kan vara svåra att få tag på.

– Det är alltid problemet i den här typen av mål, sade hon till TT efteråt. Enligt åtalet har 57-åringen gjort sig skyldig till människorov genom att upprepade gånger locka en ung rumänsk flicka att komma till Skåne och prostituera sig.

Första gången var hon bara 16 år. Under fyra vistelser i Sverige uppger hon sig ha haft omkring 500 sexkunder. Femtiosjuåringen har styrt, misshandlat och hotat henne.

– Både hennes och de andra kvinnornas berättelse är trovärdiga, bedömde åklagarna och sade att de också styrks av uppgifter från spaning och telefonavlyssning.

Av övriga åtalade bör en 58-årig man från Staffanstorp enligt åklagarna straffas med minst tre års fängelse. Flera av flickorna bodde och tog emot kunder i hans hus och han har varit aktiv i marknadsföringen av dem. Ytterligare fem män var från början åtalade i målet. En av dem har försvunnit och åtalet mot honom är nedlagt. Av de övriga yrkar åklagarna minst två års fängelse för en 46-åring som varit aktiv som chaufför och kontaktlänk i samband med sexköp. För en 25-åring som kört prostituerade vid ett par tillfällen yrkas ett kortare fängelsestraff och utvisning.

Under tisdagen ska männens försvarsadvokater hålla sina slutanföranden. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons