Annons
Nyheter

Krav på hästpass kan ha ökat illegal slakt

Det börjar brinna i knutarna för svenska hästägare. Från årsskiftet måste varje häst ha eget pass, även de som bara går hemma i hagen och betar. – Många hästägare har inte hört talas om det här och en del blir jätteupprörda, säger Britta Lundström på Jordbruksverket.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2005

Hon uppskattar att uppemot två tredjedelar av hästarna i Sverige fortfarande saknar pass. Problemet är att nå ut till dem som inte läser hästtidningar.

Jordbruksverket planerar därför en informationskampanj under hösten och då kan det bli anstormning hos rasföreningarna, som utfärdar passen.

Annons

– Många väntar till sista stund och det kan bli praktiska problem. Därför har vi redan nu sagt att har man skickat in ansökan före nyår så räcker det, säger Britta Lundström till TT. Det har sedan 2002 varit obligatoriskt med pass för vissa hästar, bland annat dem som ska gå till slakt. Men inte förrän i maj i år infördes passkontroll på slakterierna och då minskade slakten direkt.

Britta Lundström gissar att många överrumplades av den nya kontrollen.

I gengäld har fler hästar gått till avlivning och destruktion, uppger Åke Rutegård, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.

Han pekar också på risken för att fler kommer att sälja sina hästar till hästhandlare som illegalt transporterar dem till länder med högre marknadspris på hästkött, som Italien.

Det finns misstankar om att sådana transporter förekommer i stor skala redan i dag, men omfattningen är okänd. En annan möjlighet är att fler avlivar hästarna själva och gräver ner dem hemma på gården. Detta förutsätter tillstånd från länsstyrelsen och hänvisning till lämplig plats från kommunen. Om hästarna grävs ner på fel ställen kan grundvattnet förorenas.

Men kostnaden för ett hästpass är liten jämfört med alla de andra utgifterna för hästägaren, tycker Britta Lundström. Den varierar mellan 300 och 1500 kronor beroende på vilken rasförening som utfärdar passet. Om betäckningsbevis saknas för hästen kontrolleras identiteten med hjälp av DNA, vilket kan kosta ytterligare några hundralappar. (TT)

Cecilia Klintö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons