Krav på fängelse för olyckschauffören i Nosaby
– Det handlar om ett medvetet risktagande av ett slag som normalt berusade personer gör sig skyldiga till, sade Ramkvist i sitt slutanförande.
Han slog fast att ingen annan än den åtalade är skyldig till olyckan, som krävde två människoliv.
Advokat Leif Silbersky påminde om att olyckan är en tragedi också för 62-åringen.
– Det var tekniken som fallerade, påstod Silbersky, och angrep åklagaren för att bortse från uppgifter om att ljussignaler och bommar var i olag före olyckan. Silbersky hade kallat sex vittnen, som kunde berätta om konstigheter i korsningen dagen före. Bommarna gick ner och upp ett par gånger utan att det kom något tåg. En gång ska ljusen också ha blinkat vitt, trots att bommarna var nere.
Men Ramkvist lät sig inte imponeras.
– Allt tyder på att det fungerade som det skulle vid olyckstillfället, sade han till TT.
Lastbilschauffören stod åtalad dels för att ha kört mot rött ljus, dels för att ha underlåtit att köra genom bommen när bilen med släp blev stående på spåren.
– Jag var fångad i en fälla, och försökte lösa situationen så bra som möjligt, sade chauffören själv när han förhördes. Han berättade att det var först när han passerade signalstolpen som han såg att det lyste rött. Då var det för sent att stanna. När bommen gick ner framför honom valde han att gå ut och försöka lyfta bort den för hand.
– Med facit i hand handlade jag kanske fel, men just i den situationen var det rätt, sade han.
Bland vittnena fanns också tågvärden, som skadades svårt och miste två arbetskamrater. Hon satt i kupén bakom förarhytten.
– Jag märkte en kraftig inbromsning och såg hur föraren hade rest sig och ropade "nu smäller det", berättade hon.
Hon hann bara springa ett par meter bakåt, förrän hon kastades omkull och hamnade under en massa bråte med brutet ben, bruten arm och sårskador i huvudet.
Dom faller den 19 december. (TT)
Peter Palmkvist