Nyheter

Krav på fängelse för dubbelmord

Straffet bör bli minst åtta års fängelse, yrkade kammaråklagare Joakim Zander när hovrätten i Malmö på torsdagen inledde sista rättegångsdagen mot de två unga män som i tingsrätten dömts för mord på två unga kvinnor på Hallandsåsen i januari.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2004

Tingsrätten dömde de båda männen till fyra års sluten ungdomsvård, en dom som överklagades både av åklagaren och försvaret. Den påföljden står inte i proportion till gärningen, ansåg åklagare Zander inför hovrätten och sade att de två männen, 17 och 18 år gamla, visat både råhet och hänsynslöshet och varit fullständigt likgiltiga när de lämnade sina misshandlade offer i snön. - De måste ha insett den fulla vidden av sitt handlande och att kvinnorna skulle avlida av sina skador, sade Zander. Han ansåg också att männen agerat gemensamt och i samförstånd. Artonåringens försvarare, Kai Erwall, pläderade däremot att hans klient inte hade något uppsåt att döda. Kai Erwall ville också att hovrätten ska ändra brottsrubriceringen från mord till misshandel och olaga tvång och yrkade på vård enligt socialtjänstlagen som påföljd. - Försvarets uppfattning är att min klient inte har orsakat detta, vare sig uppsåtligen eller av oaktsamhet, sade Erwall inför hovrätten. Den mordåtalade 17-åringen har hela tiden nekat till anklagelserna. Hans försvarare Lars Kruse håller sin plädering under eftermiddagen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.