Nyheter

Krav avstår från klimatmärkning

(Uppdaterad 15.08) Organisationen Krav avstår från klimatmärkning av sina matvaror — åtminstone tills vidare. - Det blir alltför komplicerat, säger Johan Cejie som utrett frågan på Krav.
Nyheter • Publicerad 19 februari 2009
Foto: 

Klimatkriterierna kommer i stället att ingå i den vanliga Kravmärkningen. Konsumenterna får nöja sig med detta. Det kommer inte att finnas några uppgifter om koldioxidutsläpp på förpackningarna.- Vi har bestämt oss för en klimatsmart produktion. Och vi arbetar för att våra varor ska medföra så låga utsläpp som möjligt. Men att beräkna utsläpp för enskilda varor är komplicerat, och blir ännu svårare när det handlar om produkter som består av många olika komponenter, som exempelvis müsli, säger Johan Cejie.- Vi kan inte begära av tomatodlare och andra producenter att de ska göra detta. Det är ett heltidsjobb för experter.Dessutom finns det ett antal olösta problem när det gäller beräkningarna. Grönsaker som odlas på svenska mulljordar ger exempelvis ifrån sig mycket kol. Och hur importerade produkter ska bedömas är i dagsläget oklart. Bland annat återstår att bedöma olika typer av transporter.Tanken på klimatmärkning av mat väcktes för två år sedan, då många människor hörde av sig och efterfrågade någon form av certifiering. Krav började då titta vad som skulle krävas för en sådan.Samtidigt protesterade flera stora matkedjor mot idén. De ansåg att ytterligare ett märke på paketen skulle bli ett för mycket. Nu har alltså Krav dragit samma slutsats.- Om andra vill jobba med detta får de gärna göra det. Men vi tror att ytterligare ett märke eller ett sigill skulle bli förvirrande för konsumenterna i dagsläget, säger Johan Cejie.Han tror dock att idén kan bli verklighet om några år.- I framtiden kan vi nog få någon form av märkning, säger han.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.