Annons
Nyheter

Kräksjuka som stängs av slipper karens

Region Skåne rekommenderar nu vårdinträttningarna i Skåne att betala de anställda karensdag. En rekommendation som dock endast gäller om arbetsgivaren av smittskyddsskäl stängt av den anställde från arbetet.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

- Avsikten med rekommendationen är att vi som vårdgivare inte kan medverka till att sprida smittan, säger Gösta Rehnstam, förhandlingschef på Region Skåne till Allehanda. Bakgrunden till att Region Skåne nu lämnar en rekommendation till vårdinrättningarna i länet är de krav som rests från flera håll i länet - bland annat från vårdanställda i Malmö och Ystad - om att få slippa karensdagen om man drabbats av kräksjukan på jobbet. Något som man redan gett klartecken till i Trelleborg. - Principen är något som man redan börjat tillämpa på Universitetssjukhuset MAS i Malmö och nu lyfter vi upp den som allmän princip, säger Gösta Rehnstam. Det blir alltså upp till varje personalansvarig inom den skånska vården att själv avgöra om man ska följa rekommendationen eller inte. Region Skåne tycks dock inte vara beredd att betala karensdagen för de anställda som på eget initiativ stannat hemma från jobbet på grund av kräksjukan - eller Norwalk/Calciviruset som är den formella benämningen. - Nej, det krävs att den anställde stängs av från sitt arbete, säger Rehnstam.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons