Annons
Nyheter

Kraftigt sänkta straff för skånsk kopplerihärva

De två huvudmännen i den kopplerihärva som avslöjades i Skåne förra året fick kraftigt sänkta fängelsestraff då hovrätten i Malmö meddelade sin dom på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2006

Målet gällde ett prostitutionsnät med unga flickor från Östeuropa som togs till Sverige för att prostituera sig. Härvan avslöjades vid ett polistillslag i Staffanstorp i mars i fjol.

Fyra män åtalades och dömdes av Helsingborgs tingsrätt. Den ena av de två huvudmännen, en 57-åring från nordvästra Skåne, fick fem års fängelse för människohandel och grovt häleri. Den andre, en 58-åring, dömdes till fängelse i två och ett halvt år. Båda överklagade liksom målets åklagare, som ville att ha skärpta fängelsestraff.

Annons

Men hovrätten kortade ned 57-åringens straff till fängelse i tre och ett halvt år och mer än halverade straffet för 58-åringen till fängelse i ett år och två månader.

Till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten koppleribrotten som av normalgraden, det vill säga inte grova. Här väger hovrätten in att koppleribrottet mot en av kvinnorna – den som enligt sitt eget vittnesmål deltagit i de mest omfattande sexaffärerna – ingår i den fällande domen mot 57-åringen om människohandel.

I målet har figurerat fyra kvinnor i åldern 17–23 år. De kommer från Rumänien och Slovakien. Under rättegången i Helsingborg berättade de hur de hade skjutsats omkring mellan olika adresser i Skåne. I något fall prostituerade sig en av kvinnorna även i Danmark.

Härvan nystades upp efter ett tips till polisen och ett intensivt spaningsarbete med bland annat telefonavlyssning.

Onsdagens dom innebär också att statens krav på 260000 kronor från 57-åringen i så kallat förverkat värde för utbyte av brott sätts ned till 100000 kronor jämnt. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons