Annons
Nyheter

Kraftiga taxeringshöjningar väntar i Sydsverige

Kraftiga taxeringshöjningar väntar hyreshusägare i södra Sverige. Chockhöjningar, säger HSB, och kräver regeringsingripande. Orsaken är de höjningar av marknadsvärdena som skett under perioden 2003–2005, skriver Skatteverket.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006

Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet 2005 för hyreshus och industrifastigheter. Totalt får 285000 hyreshus- och industrifastigheter nya taxeringsvärden nästa år.

Skatteverket har tillsammans med Lantmäteriverket och värderingsföretag inom fastighetsbranschen analyserat prisutvecklingen med utgångspunkt från de försäljningar som skett under 2003–2005. Det rör sig om cirka 6200 försäljningar av hyreshus och 3000 försäljningar av industrifastigheter. Den genomsnittliga höjningen i landet för hyreshus beräknas till 32 procent. Den största höjningen kommer att ske i Öresundsregionen där snitthöjningen för bostäder hamnar på 59 procent. Och det beror till stor del på den ekonomiskt expansiva utvecklingen där, enligt Monica Haapaniemi, rättslig expert vid Skatteverkets huvudkontor.

Annons

HSB kallar beskedet från Skatteverket för en kalldusch för dem som äger bostadsrätter och hyresrätter. HSB hänvisar också till tidigare besked från statsminister Göran Persson och finansminister Pär Nuder om att regeringen är beredd att justera skattesatserna för att kompensera för de höjda taxeringsvärdena:

"Dagens besked från Skatteverket medför så kraftiga höjningar av boendekostnaderna att väljarna måste få besked om att skatten sänks före valet", skriver HSB:s bostadspolitiska expert i en kommentar. Bostadsrätter drabbas extra hårt, enligt HSB, eftersom många bostadsrättsföreningar betalar två skatter som baseras på taxeringsvärdet; fastighetsskatt och inkomstskatt.

För kommersiella fastigheter, det vill säga främst kontor, har prisutvecklingen varit lugnare än för bostäder. För de fastigheterna har marknadsvärdena stigit med i genomsnitt 21 procent i landet som helhet.

Även industrifastigheter kommer att taxeras under 2007. Den senaste taxeringen för sådana fastigheter skedde 2000, varför prisutvecklingen omfattar sju år. Snitthöjningen i landet för dem blir 40 procent. (TT)

Maria Victorin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons