Nyheter

Kraftiga förseningar i flygtrafiken

Nyheter • Publicerad 7 april 2005

Flygtrafiken på Sturups flygplats dras med kraftiga förseningar i flygtrafiken. Orsaken till förseningarna är brist på flygledare. Förseningarna uppgick på förmiddagen till mellan en timme och tre timmar.

Sturups flygplats utanför Malmö har stora störningar i trafiken på torsdagsmorgonen på grund av fortsatta bemanningsproblem på flygledningscentralen ATCC Malmö. Också flygtrafiken till och från danska Kastrup och flygplatserna i Växjö och Kristianstad påverkas, uppger Alf Månsson, chef vid ATCC Malmö.

Åtminstone på Sturup handlar det om kraftiga förseningar.

– Vi måste dra ner på vår kapacitet för att vi inte har tillräckligt med folk. Därför tillåter vi inte mer än ett visst begränsat antal flygningar samtidigt, säger Månsson till TT.

Sammanlagt sex flygledare är hemma på grund av sjukdom eller vård av sjukt barn. Månsson förutser problem under hela förmiddagen.

Han betraktar personalbortfallet som en missnöjesyttring från personalens sida, men understryker samtidigt att han inte har några belägg för att någon är hemma utan laglig grund.

Liknande problem under onsdagen gjorde att Månsson kräver läkarintyg redan från första dagen från personal som sjukskriver sig.

Vid ATCC Malmö pågår diskussioner om hur personalen ska jobba under sommarmånaderna. Det är dessa Alf Månsson kopplar till den höga personalfrånvaron.

– Jag ser det som någon form av missnöjesyttring eller reaktion, säger han.

För några veckor sen infördes ett nytt trafikledningssystem och sen dess har många flygledare sjukskrivit sig. Ingen vill i nuläget säga varför så många är borta, men troligen beror det på missnöje med det nya trafikledningssystemet.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.