Annons
Nyheter

Kraftig kritik mot tillsyn av stiftelse

Länsstyrelsen i Skåne kritiseras för brister på saklighet och respekt för människor integritet i samband med tillsynen av en stiftelsen i Sydöst-skåne.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2007

Kritiken omfattar också påståenden om jäv och att förslag till beslut ska ha ändrats efter påtryckningar från den handläggande tjänstemannens chef, Eva Fjelkner. Det är några av ingredienserna i den kritik mot länsstyrelsen i Skåne som tre privatpersoner i Sjöbo, Ödåkra och Karlshamn lämnat till Justiteombudsmannen, JO.

En av de klagande har dessutom suttit som styrelseledamot i den stiftelse som länsstyrelsen kritiseras för att ha brustit i tillsynen över. Det handlar om Stiftelsen Svenska arabhästregistret samt dess affärsdrivande dotterbolag, Arabhäst Registratur AB. Den senare med säte i Malmö. Skriftväxlingen mellan de klagande, stiftelsen och länsstyrelsens handläggare och pågått från hösten 2004 och ligger nu för avgörande hos JO.

Annons

I sammanhanget figurerar också, Einar Larsson, före detta landshövding i gamla Kristianstads län. Larsson accepterade nämligen i juni 2004 ett styrelseuppdrag i stiftelsen. Något som en av de klagande anser räcker för att länsstyrelsens tjänstemän ska kunna anses jäviga i tillsynen av stiftelsen.

I det svar undertecknat av Elisabeth Hellmo, tillförordnad länsöverdirektör, och Hans Bergström chefsjurist, som man på uppmaning av JO lämnat in tillbakavisas kritiken på i princip varje punkt. De båda tjänstemännen menar sammanfattningvis att man tagit allvarligt på uppgiften att bringa klarhet i stiftelsens verksamhet.

Som ett exempel på detta nämner man en anmälan av en revisor till revisorsnämnden. Revisorn prickades också sedermera efter att ha tillstyrkt bolagets resultat- och balansräkning utan att förutsättningar funnits. Att ett förslag till beslut att sparka styrelsen i stiftelsen ändras efter påtryckningar från en chefstjänsteman - tidigare handläggande tjänsteman i granskningen av stiftelsen - tillbakavisas också. Två alternativa förslag ska ha funnits parallellt med varandra och några påtryckningar ska inte ha förekommit. "Det är inte ovanligt", skriver länsstyrelsen, "att en föredragande ändrar sitt beslutsförslag, särskilt när det, som i detta fall, redan funnits ett genomtänkt alternativ".

Kritiken om jäv tillbakavisas med konstaterandet att ingen av de tjänstemän som agerat i tillsynen av stiftelsen arbetat under den före detta landshövdingens tid som chef för länsstyrelsen i Kristianstad.

I sitt svar till JO konstaterar länsstyrelsen i Skåne också att frågan om styrelsen och dess ledmöter "efterhand blivit mer och mer infekterad". Något som i sin tur lett till att länsstyrelsen fått allt fler uppgifter, muntligt och skriftligt, från personer med direkt eller indirekt koppling till stiftelsen. Detta, menar man, har gjort att handläggningen dragit ut på tiden.

Tiden för remissvar till justiteombudsmannen gick ut i går. Charlotte Håkansson är föredragande hos JO. Hon hoppas att ett beslut i frågan om eventuella brister i länsstyrelsens tillsynsansvar ska vara klart före årsskiftet.

Robert Jönson

0411-55 78 69

Robert.jonson@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons