Nyheter

Kostnaderna för läkemedel bromsas upp

Kostnaderna för läkemedel håller på att bromsas upp i Skåne. Håller trenden i sig närmar sig sjukvården i nordost den budget som lagts för läkemedlen.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2003

- Det finns en väldig uppställning kring läkemedelsfrågan, och det känns bra, säger sjukvårdsdirektör Ulf Kvist. Han är övertygad om att information från bland annat Läkemedelsrådet, och debatten i stort, påverkar både patienter oh de som skriver ut recept i öppenvården. Förutom omfattande informationskampanjer kan viss prispress förklara att kostnadsökningarna bromsats upp. Så kallad parallellimport av billigare, likvärdiga mediciner har gynnat konkurrensen och pressat priserna. Läkemedelskostnaderna minskar i hela Skåne med ett par procent. Fullt så bra är inte minskningen i den här delen av Skåne, men ökningen har likväl avstannat. Sjukvårdsdistriktet i nordöstra Skåne håller på med finputsen av den ekonomiska uppföljningen efter årets fem första månader. Enligt Ulf Kvist är den i vart fall inte sämre än förra månaden. Nordöstra Skåne har låg konsumtionskostnad, låg produktionskostnad och den lägsta ökningstakten vad gäller kostnader. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.