Annons
Nyheter

Kostnaden för Gudrun överstiger 14,7 miljarder kronor

Näringsdepartementet har fått in alla uppgifter om vad orkanen Gudrun har kostat och jobbar med att sammanställa dem – det blir minst 14,7 miljarder.
Nyheter • Publicerad 28 februari 2005

Uppgifterna ska användas som underlag när regeringen söker pengar från EU:solidaritetsfond.

Men siffrorna kommer inte att bli offentliga förrän regeringen har fattat beslut om ansökan vilket den väntas göra vid regeringssammanträdet den 10 mars, enligt Kristina Sundholm, departementssekreterare på näringsdepartementet.

Annons

Uppgifterna kommer från en mängd myndigheter som Vägverket, Skogsstyrelsen och Rikspolisstyrelsen samt från ett hundratal kommuner.

Kommunernas kostnader utgör endast de extra kostnader de haft i sina egna verksamheter i form av övertid, extrainsatt personal och andra stödinsatser. Andra kostnader som till exempel för fördärvade vägar kommer att ingå i Vägverkets siffror.

För att få ansöka om pengar ur EU:s solidaritetsfond måste den totala kostnaden för naturkatastrofen överstiga 0,6 procent av landets BNI (beräknat på år 2002). För Sveriges del handlar det om cirka 14,7 miljarder.

– Att kostnaden har varit högre än det kan jag medge, men någon exakt siffra har vi ännu inte tagit fram, säger Kristina Sundholm till TT.

Senast den 18 mars måste ansökan skickas i väg. (TT)

Malmö
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons