Annons
Nyheter

Korttidsboende i Skåne granskas

Skillnaden mellan antalet kommunala beslut inom äldreomsorgen och verkställigheten av dem har fått länsstyrelsen att inleda en granskning av ett tiotal skånska kommuner.
Nyheter • Publicerad 24 juli 2007

Granskningen gäller verksamheten på kortidsboenden och först ut är Skurups kommun. I dag tisdag får kommunen besök av socialkonslutenter från länsstyrelsen.

– Vi kommer att prata med dem som är beviljad korttidsboende och se hur de upplever vistelsen. Brukaren ska känna att kommunen ger den hjälp som efterfrågas. Det är en verksamhet som ställer särskilt stora krav på kommunerna, säger Rose-Marie Hejdedal, socialkonsulent på länsstyrelsen i Skåne.

Annons

Många av länets kommuner beslutar om korttidsboende för enskilda invånare. Besluten verkställs därefter i flera fall inte. Det är också med den bakgrunden som man valt ut tio skånska kommuner i en första omgång.

Förutom Skurup ingår i Sydskåne också Tomelilla, Vellinge och Ystad. Av de sydskånska kommunerna är Vellinge överlägset sämst på att verkställa beslut om socialt bistånd i någon form. I slutet av mars i år hade kommunen sammanlagt 16 beslut om hjälp och stöd för äldre som inte verkställts. I korttidsboende placeras människor, företrädesvis äldre, för att under några veckor eller några månader träna upp sin förmåga igen efter en akut sjukdom. Det ska handla om individanpassad träning för att vederbörande ska komma hem till sin egen lägenhet. Korttidsboendet i kommunerna kan också användas som avlastning för anhöriga som vårdar maka eller make i hemmet.

Korttidsboende är inte något som tillsynsmyndigheten, länsstyrelsen, granskar speciellt ofta. Från länsstyrelsen är man speciellt intresserad av att se till så att de personer som har rätt till särskilt boende inte hamnar på korttidsboendet i stället.

– Vi vet inte om det används så, men vi ser det som en ökad risk att det blir ytterligare en grupp som ska ha korttidsboende. Det är inte meningen att man ska bo permanent på ett korttidsboende. Miljön är inte utformad för det, säger Rose-Marie Hejdedal. Inledningsvis planeras en granskning av de kommuner som i december 2006 hade flest icke verkställda beslut i förhållande till befolkningen över 85 år. Länsstyrelsen misstänker att det kan finnas behov hos kommunerna att utveckla kvaliteten i korttidsverksamheten.

Granskning innebär också att man jämför innehållet i beslut från de kommunala biståndshandläggare med hur verksamheten i verkligheten ser ut för den enskilde på korttidsboendet. Länsstyrelsen fortsätter granskningen i södra Skåne under nästa vecka med ett besök i Ystad.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

Fakta:

Antal icke verkställda beslut enligt socialtjänstlagen 2007-03-31

Annons

Kommun Äldreomsorg (ex: hemtjänst, särskilt boende & korttidsboende)

Ej verkställda

Simrishamn 0

Sjöbo 0

Skurup 2

Tomelilla 0

Trelleborg 12

Vellinge 16

Ystad 1

Källa: Länsstyrelsen

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons