Annons
Nyheter

Kort brittsommar inleder veckan

Varmt väder, efter en kall period, som infaller i samband med Birgittadagen blir brittsommar. Men njut av måndag och tisdag, värmen kan bli kortvarig.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2013
Foto: 

– Brittsommar sker runt Birgittadagen och det gör det ju. Det ska vara ganska varmt och soligt och innan dess ska det ha varit en period med kallare väder och det har det varit. Det ska vara nästan sommarlika temperaturer, och då är frågan om 15–16 grader kan anses vara det. Men dygnsmedeltemperaturen hamnar över tio grader och då är det ju sommar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det ser ut att bli milt väder de kommande dagarna, måndag och tisdag kan temperaturen stiga upp mot 15–16 grader.

Annons

– Det ser ut som att det blir en del sol för er del och lite blåsigt med fortsatta västvindar. Det är nog inte så kallt i vinden men det blir ganska blåsigt.

På onsdag blir det lite mer molnigt och det kan komma några lokala regnskurar och temperaturen landar omkring 13 grader.

– Längre framåt veckan är prognoserna osäkra, säger Sofia Söderberg. Det är högtryck och lågtryck som inte riktigt kan bestämma sig hur de ska placera sig.

Så prognosen för slutet av veckan får man än så länge ta med en nypa salt.

– Som det ser ut nu är det ett mer sammanhängande område som rör sig in över södra delen av Skåne på torsdagen. Det blir nästan mulet väder och mest regn. Omkring 11 grader. På fredag blir det också mycket moln och regn av och till och fortsatt omkring 11–12 grader.

Blir det varma dagar längre fram i år kallas det inte längre brittsommar. En varm period efter en kall period, om den inte infaller i samband med Birgittadagen, kallas indiansommar.

Maria Sällberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons