Nyheter

Konst i Vellinge

Riksutställningars Konstmobil turnerar i Sverige för att presentera nya videoverk av svenska konstnärer och Vellinge är en av tre skånska hållplatser.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2002

- Det är första gången vi besöker en stad under ett skollov och jag ser det som ett experiment. Jag har haft besök då och då, mest av ungdomar i trettonårsåldern. De är väldigt nyfikna av sig, säger Anders Karnell från Moderna Museet som funnits på plats under veckan för att visa och diskutera de frågor som konsten väcker. Inne i den biografliknande bilen visas fjorton olika filmer gjorda mellan 1996 och 2001. Malmökonstnären Magnus Wallin bidrar med två filmer, Exit och Skyline, som väcker tankar kring vad som är perfekt och defekt och hur vi ser på kroppen. BILD: CLAES NYBERG - Lyssna särskilt på ljudet, uppmanar Anders Karnell. Han berättar att yngre barn gärna skrattar åt de makabra scenerna i filmerna som en reaktion för att hålla det ifrån sig. - Äldre ungdomar som är vana vid dataspelsvärlden kopplar språket direkt. Ansvarig för att utställningen kommit till Vellinge är Maria Jacobsson som utvecklar kulturlivet i kommunen. Hon är medveten om att konstsatsningen har dragit lite folk hittills, men betonar att det var ett test. - Tidigare höstlov har det bara funnits sportaktiviteter och många har haft önskemål om mer kultur för dem som inte är intresserade av idrott. Därför satsade vi på två saker i år, Konstmobilen och en kurs i japanska tecken, säger hon. Under fredagen finns Konstmobilen utanför Vanningen fram till klockan 13.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.