Nyheter

Kommunförbundet stöder kulturavtal

Det omdiskuterade kulturavtalet som Region Skåne haft med Malmö Stad får stöd av Svenska Kommunförbundet som anser att avtalet ska gälla även i fortsättningen.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2003

Under hösten har allt mer kritik riktats mot skatteväxlingen och kulturavtalet som betyder att Region Skåne gett 143, 2 miljoner kronor i bidrag till Malmö Stad för driften av den regionala kulturverksamheten. Vid regionfullmäktiges sammanträde i Kristianstad i december demonstrerade kulturarbetare med Helsingborgs teaterchef Göran Stangertz i spetsen mot ett kulturavtal som de ansåg vara orättvist. Därför har Svenska Kommunförbundet fått i uppdrag av Region Skåne och Malmö Stad att klarlägga innebörden i skatteväxlingen och kulturavtalet. I ett PM skriver Björn Sundström på finanssektionen vid kommunförbundet att kritiken mot kulturavtalet inte är befogad. Bland annat påpekar han: "att den regionala kulturverksamheten i Malmö finansierades med landstingsskatt redan innan det finansiella ansvaret gick över till Region Skåne att den landstingsverksamhet som överfördes till Malmö Stad inte har bidragit till Region Skånes negativa ekonomiska resultat utan snarare tvärtom att Malmö Stad har kvar ganska mycket verksamhet som i andra län finansieras med landstingsskatt att Region Skånes ekonomiska problem beror på den låga skatten, inte kulturavtalet eller kostnadsnivån i övrigt". Enligt Björn Sundström är det istället "det skattebetalarperspektiv som ansågs nödvändigt för att få medborgerlig acceptans för regionbildningen" som är den viktigaste förklaringen till regionens dåliga ekonomi. Han anser att skatten borde varit högre redan från början med tanke på att varken Malmöhus eller Kristianstads län landsting hade sin ekonomi i balans. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.