Annons
Nyheter

"Kommunerna måste ta sitt ansvar"

Kommunernas ovilja att ta emot ensamma flyktingbarn upprör företrädare för Rädda barnen i Skåne. Maja Salsbäck, regionhandläggare på organisationen, menar att kommunerna nonchalerar barnens grundläggande rättigheter.
Nyheter • Publicerad 23 november 2006

– Vi är väldigt besvikna över deras agerande. Kommunerna måste ta sitt ansvar, säger hon.

Antalet asylsökande barn som kommer ensamma till Sverige har ökat markant på några få månader. Samtidigt tar ytterst få svenska kommuner emot barnen. Den största gruppen av ensamma asylsökande barn utan varken mamma eller pappa kommer från Irak. Men många barn kommer också från Afghanistan och Somalia. De 35 barn som på onsdagen fanns i Malmö är i åldrarna 12 till 17 år och ska enligt beslut av regering och riksdag från och med juni i år tas om hand också av andra kommuner.

Annons

Få kommuner har lyssnat på det örat. Varken Vellinge, Skurup, Tomelilla, Sjöbo eller Simrishamn har ännu svarat på Migrationsverket och Kommunförbundets förfrågan. Både Ystad och Trelleborg har dock inte ansett sig kunna ta emot några flyktingbarn. I Trelleborg är man beredd att ompröva frågan under 2007. I Ystad har man precis beslutat att ta emot 50 flyktingar och har fullt upp med att fullfölja det uppdraget.

I stället bor just nu ett 170-tal barn i tillfälliga boenden i de fyra kommuner som samtidigt ansvarar för att hantera deras asylansökningar. På Migrationsverket konstaterar man att de barn som nu finns sannolikt tvingas vänta på en kommunplats långt in på nästa år. Samtidigt som strömmen av ensamma asylsökande barn väntas fortsätta.

– Alla kriser sätter sina spår. Man stjäl ju deras barndom och ju längre den här processen pågår desto svårare blir det att slussa ut dem i vuxenlivet, säger Maja Salsbäck.

Rädda barnen är en frivilligorganisation som arbetar med att ta tillvara barnens rättigheter över hela världen. Tillsammans med bland andra Röda korset, Individuell människohjälp, IM, och Amnesty international arbetar Rädda barnen inom ramen för det så kallade FIyktingparaplyet för att påverkar kommuner och andra institutioner i såna här sammanhang.

– Jag ser gärna att vi gemensamt skriver brev till de skånska kommunstyrelserna och kräver att de tar sitt ansvar för de här barnen, säger Maja Salsbäck.

Hon påminner också om Sverige har skrivit på FN:s barnkonvention och därmed också bundit sig för att sätta barnens behov i främsta rummet. Att kommunerna i exempelvis södra Skåne, av resursskäl, valt att inte att ta emot de ensamma flyktingbarnen är därför inget hållbart argument, menar man på Rädda barnen. Men ansvaret för att Sverige uppfyller FN-konventionerna faller också på staten.

– För att försäkra sig om att barnen inte kommer i kläm borde staten ha skapat en längre övergångsperiod när man flyttade ansvaret från Migrationsverket till kommunerna.

Robert Jönson

0411-55 78 66

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons