Annons
Nyheter

Kommunbidragen minskar med 2,6 miljarder

Regeringens vårbudgeten innehåller en ordentlig smällkaramell för kommunernas och landstingens ekonomi 2004. Statens bidrag till kommunerna i Sverige minskar med 2,6 miljarder kronor.
Nyheter • Publicerad 16 april 2004

Det betyder miljonbelopp redan för kommuner med runt 10 000 invånare, och smällen kommer oväntat. Beräkningar bygger på uppgifter från Svenska kommunförbundet. Indragningen är ett resultat av att staten, med stöd i beräkningar från SCB, anser att kommunerna fått för mycket pengar i den preliminära uppgörelsen kring det höjda grundavdraget i deklarationen 2003. Av betydelse i sammanhanget har också ändringar i skattereglerna för garantipensioner.     Slutregleringen som nu tagits in i budgeten säger att kommunernas statsbidrag ligger 1,3 miljarder kronor för högt från och med 2003. 2004 års bokslut belastas då med båda årens effekt, vilket enligt Kommunförbundets beräkningar motsvarar ett minus 2,6 miljarder.     - Vi har fört diskussioner om det här med tjänstemännen på finansdepartementet. Vi har satt frågetecken för de här beräkningarna och trodde inte att slutregleringen skulle komma nu. Nu blir det svårt för kommunerna att få ihop ekonomin 2004, säger Siv Stjernborg på Kommunförbundets finanssektion till tidningen KommunAktuellt. Tanken är att skatteregelernas effekter på kommunernas inkomster justeras med statsbidragen och därmed ta ut vartannat - i princip vara ett nollsummespel. Men staten hävdar nu alltså att den preliminära regleringen gav kommunerna för mycket pengar. Men det håller inte Kommunförbundet med om. I stället menar förbundet att kommunernas taxeringsutfall för 2003 är överdrivna. Stämmer det drabbas kommunerna 2004 av ytterligare en smäll. Ekonomistyrningsverkets prognos, som ligger till grund för kommunernas beräkning av skatteintäkterna i bokslutet, säger att skatteunderlaget ökar med 4,8 procent 2003. För positivt, anser Kommunförbundet, vars prognos ligger på bara 4,1 procent. Skillnaden motsvarar cirka 3 miljarder kronor, som även de skulle slå på 2004 års bokslut.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons