Annons
Nyheter

Koloniområden dränkta av vatten

Nyheter • Publicerad 6 juli 2007
Väster Järs koloniområde i Trelleborg hamnade i princip helt under vatten efter torsdagens och fredagens regn. Bild: Malin Palm
Väster Järs koloniområde i Trelleborg hamnade i princip helt under vatten efter torsdagens och fredagens regn. Bild: Malin PalmFoto: 

– Det är inte första gången, säger Bo Persson, en av koloniägarna på Sjövikens koloniområde.

Han har själv inte drabbats så hårt eftersom hans koloni ligger i kanten av området där vattnet inte stått lika högt. Men han har fått pumpa för att få undan vatten som varit på väg att tränga in under huset och han är nu orolig för sina växter varav många är ovanliga och exotiska.

Annons

– Här växer till exempel pepino, sockermandel och gröna linser, säger Bo Persson.

Han är kritisk till hur kommunen planerat dagvattenavrinningen i området.

– Här finns ingen ordentlig avrinning. Kommunen har inte tagit hand om detta, säger han.

På området intill har Åke Ahl en gulmålad kolonistuga med tillhörande trädgård. Han blev förfärad när han i går åkte för att titta till sin stuga.

– Det är katastrof. Det är vatten inne i stugan också, säger han.

Stugan är försäkrad men han vet inte om försäkringen täcker vattenskadorna.

Han har ägnat morgonen åt att försöka få tag i pumpar för att kunna pumpa undan vattnet men det var under fredagen omöjligt att få tag i en pump.

Åke Ahl kontaktade senare på fredagen kommunen för att få hjälp att få undan vattnet men någon hjälp gick inte att få.

På VA-kontoret hänvisade man till fastighetsförvaltningen

Driftschefen där Gertie Lindberg ville inte ta på sig något ansvar för översvämningen utan menade att man i första hand får titta på vad som står i arrendekontrakten vem som ansvarar för skötseln av dagvattenavloppet.

Annons

– Som det varit den här veckan så är marken helt mättad. Att det sedan svämmar över är något som naturen åsamkar oss. Det är tråkigt men vi kan inte göra något åt detta, säger hon.

Hon lovar däremot att se över om det trots allt är något fel på avrinningen inom koloniområdena.

– Om det skulle visa sig att något är åsidosatt från kommunens sida så får man skriva hit och kräva ersättning. Därmed inte sagt att man får något, säger hon.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@trelleborgsallehanda.se.

Två koloniområden i västra Trelleborg står under vatten sedan i torsdags. Ett 70-tal kolonister har fått sina odlingar och stugor dränkta av vatten.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons