Annons
Nyheter

Kollektivtrafiken går med plus

Budgetprognosen för Region Skåne efter fyra månader ser lite ljusare ut än årets två tidigare. Positivt: kostnadsökningarna för läkemedel har bromsats upp, och kollektivtrafiken går med plus.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2003

I årets budget har regionledningen räknat med ett underskott på 420 miljoner. Tidigare kalkyler har pekat på att det skulle bli mer än dubbelt så stort vid årets slut. Prognosen efter första kvartalet pekar dock på att underskottet hamnar på 328 miljoner i förhållande till budget, totalt 790 miljoner. Det är 370 miljoner bättre jämfört med samma period förra året. Underskottet beräknas bli så stort trots skattehöjningen på en krona, och trots att majoriteten satt ett tak för ökade kostnader på 5,8 procent i förhållande till förra året. Jämfört med första kvartalet förra året ökar kostnaderna dock 7,4 procent, vilket är för mycket. - Positivt är att kostnadsökningarna för läkemedel i öppenvården minskar rejält, säger regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s). Lönekostnaderna ökar inte heller så mycket som tidigare. Lutning på lönekostnadskurvan är så att säga den rätta, även om förändringen inte går så snabbt. Samtidigt fortsätter Region Skånes låneskuld att öka. I månadsskiftet april-maj handlade det om 2 miljarder 550 miljoner kronor netto. En låneskuld som stadigt ökar betyder samtidigt att regionens kostnader för låneräntor ökar, i stället för att pengarna kunde användas till verksamhet. De viktigaste förbättringarna i ekonomin sker utanför hälso- och sjukvården. Exempelvis kollektivtrafiken, som tidigare hade ett budgeterat plus på 5 miljoner, beräknas i prognosen ge 45 miljoner i plus, till stor del förklarat av den planerade höjningen av taxorna från 1 oktober. - Även om situationen är något bättre finns det ingen anledning att dra för stora växlar, säger Uno Aldegren. Han betonar att verksamheten har ett fortsatt tryck på sig att genomföra besparingar som är beslutade. Den nyligen beslutade höjningen av patientavgifterna - som ska passera regionfullmäktige innan den är formellt klar - väntas ge 100 miljoner på helår, och alltså 50 miljoner från 1 juli när höjningen sker. Dessa pengar finns inte medräknade i delårsbokslutet. - Vi vet inte heller vad anställningsstoppet ger. Den redovisningen får vi 2 juni, fortsätter Uno Aldegren. Och räcker inte det - vilket det knappast gör - måste regionledningen hitta ännu fler sätt att spara pengar. Den centrala administrationen har exempelvis, sedan nye regiondirektören Mats Welff kom på plats, sparat in 47 tjänster, eller 8 procent av administrationens budget. Politikerna är medvetna om att patienterna redan märker att det finns mindre pengar till sjukvården. Inte minst märks det för patienter i Ängelholm, Helsingborg och Malmö. Text: Gunilla Ingels 044-185500 gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons