Annons
Nyheter

Kodumpare har seglat iväg

Fartyget Abou Karim IV, som misstänks ha dumpat minst 14 döda kor på Östersjön, är på väg hem till Libanon. På måndagen seglade fartyget på Kielkanalen och angjorde vid lunchtid tyska Ostermoor på väg mot destination Beirut.
Nyheter • Publicerad 13 januari 2014
Kuslig syn. Den döda kon i Nybrostrand är den nionde som hittats på skånska stränder på knappt två veckor.
Kuslig syn. Den döda kon i Nybrostrand är den nionde som hittats på skånska stränder på knappt två veckor.Foto: Foto: Mark Hanlon

Ärendet ligger nu på de libanesiska myndigheterna. Kammaråklagare Ingvar Wennersten kommer att skriva en så kallad flaggstatsrapport till Libanon och redogöra för vad som hänt. Han kommer troligen också att skriva ett brev direkt till rederiet.

– Jag kommer att informera rederiet om reglerna och berätta att nästa gång fartyget kommer hit så kommer vi att förhöra kaptenen. Min målsättning är att detta inte ska hända igen, och det tror jag inte det gör ifall rederiet är klart över att vi ska hålla förhör, säger Ingvar Wennersten.

Annons

Dumpningen av korna har sannolikt skett utanför Sveriges ekonomiska zon. Därför är frågan om det någonsin går att lagföra rederiet för miljöbrott i Sverige.

– Jag är i och för sig av den uppfattningen att miljöbrottet fullbordades först när korna flöt upp på stränderna, och då borde man se det som att svenska regler ska tillämpas, säger Ingvar Wennersten.

Det var den 4 januari som TA kunde berätta att det flutit i land en död ko i Smygehamn. Sammanlagt är det nu 14 kor som spolats upp på sydskånska och danska kuster. I fredags fastslog dansk polis att de döda korna med största sannolikhet färdats på ett libanesiskt fartyg som transporterade avelskor från USA till Lettland.

Enligt den danska tidningen Politiken skadades korna i en storm och avlivades. Kaptenen försökte föra in de döda djuren i en rysk hamn, men fick avslag. Därför bestämde man sig istället för att hiva korna över bord. Något som är tillåtet på öppet vatten, men strängt förbjudet i Östersjön.

– Jag tror inte att de riktigt förstått vad de har gjort. De har inte insett att djur inte bryts ner i vattnet så här års. På sommaren hade korna nog svullnat upp och mer eller mindre exploderat i det varma vattnet, men det gör de inte om man slänger i dem vintertid, säger Ingvar Wennersten.

Carl Johan Engvall
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons