Annons
Nyheter

Knallskott störde ej SD inför debatt

Med knallskott och fyrverkerier försökte demonstranter mot rasism störa duellen mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Studentafton i Lund.
Nyheter • Publicerad 22 april 2013
Integrationsminister Erik Ullenhag och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under måndagskvällens Studentaftondebatt på AF-borgen i Lundagård i Lund. Mellan dem moderatorn Jens Liljestrand som är vice kulturchef på Expressen.
Integrationsminister Erik Ullenhag och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson under måndagskvällens Studentaftondebatt på AF-borgen i Lundagård i Lund. Mellan dem moderatorn Jens Liljestrand som är vice kulturchef på Expressen.Foto: 

Ett hundratal demonstrerar tryckte sig mot kravallstaketet framför AF-borgen i centrala Lund. Med paroller som "ingen plattform åt rasister" protesterades det högljutt utanför strax innan Åkesson och Ullenhag steg upp på scenen i en fullsatt sal.

Det tog ungefär fyra minuter innan duellanterna visat att de står långt ifrån varandra när det gäller integrationspolitik.

Annons

Medmänsklighet

Den som föds i Sverige har tur, slog Erik Ullenhag fast och argumenterade för att Sverige ska visa medmänsklighet för de som föds i länder med fattigdom.

- Vi gör det genom att inte vara ett land som stänger dörren när folk flyr från krig och förföljelser, sade Erik Ullenhag.

Åkesson försökte sedan sätta fingret på de avgörande skillnaderna mellan Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

- På en del håll ser vi söndertrasade samhällen och ett nedmonterat folkhem. Då är det klart att frågan om vilket Sverige vi vill ha ställs på sin spets.

Ullenhag frågade Åkesson om invandringen verkligen är Sveriges enda problem.

- Nej, men det är en viktig förklaring till hög arbetslöshet, socialbidrag som skenar, en kraftigt segregerad skola och bostadsbrist. Klart det hänger ihop med invandringen, svarade Åkesson.Reva-projektet

Omdiskuterade Reva-projektet kom också på tal. Att koppla polisens id-kontroller, i jakten på personer som ska utvisas ur Sverige, till rasism är "skamligt", förklarade Åkesson.

Berättelserna om id-kontroller i Stockholms tunnelbana är det som bekymrat Ullenhag mest under Reva-debatten.

- Vi har hört rätt många berätta om att de blivit stoppade för id-kontroll på grund av ett utländskt utseende. Jag hoppas att polisen går till botten med det. Och om det varit så är det oacceptabelt eftersom det skapar ett samhälle med vi och dem, sade Ullenhag.

Demonstranterna utanför lugnade sig under debatten, men ropen hördes ända in så fort Åkesson och Ullenhag tystnade.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons