Annons
Nyheter

Klordoppad fågel inget för Eskil

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) vill inte ha klordoppad kyckling på bordet. Han ser inga skäl till att EU ska öppna för import av kemiskt behandlat fågelkött från USA.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2008
Arkivbild på icke klordopad kyckling. Bild: Scanpix
Arkivbild på icke klordopad kyckling. Bild: ScanpixFoto: 

Erlandsson vill inte heller att metoden ska tillåtas i EU, vilket kommissionen avser att föreslå efter påtryckningar från USA.

- Vi riskerar att göra bakterier resistenta den vägen, säger Erlandsson som på måndagen diskuterade frågan på nytt i kretsen för EU:s jordbruksministrar.

Annons

När EU och USA i förra veckan höll möte i Bryssel om olika handelsfrågor lovade EU-kommissionen att lägga fram ett förslag till EU:s medlemsländer senare i år om att ta bort det rådande förbudet mot import av kyckling från USA som behandlats på kemisk väg. Kommissionen gjorde det trots att jordbruksministrarna så sent som för en månad sedan hade frågan uppe och en klar majoritet av de 27 medlemsländerna uttalade sig kritiskt mot planerna.

Metoden, där köttet doppas i klorlösning och några andra substanser, används för att få bort olika bakterier, som salmonella.

För att förslaget ska gå igenom måste en kvalificerad majoritet av medlemsländerna säga ja till det. Finns det ingen kvalificerad majoritet kan kommissionen själv avgöra frågan.

- Rekommendationen från ministerrådet blir säkerligen nej, säger Erlandsson som inte ser några skäl till att säga ja till att lätta på förbudet och tillåta behandlingen i EU.

- Man måste säkerställa god hygien i varje led av produktionen. Man ska inte på konstgjord väg behandla kycklingen för att hålla god livsmedelsstandard, säger Erlandsson.

Ett ja skulle också riskera att rucka på Sveriges eget så kallade salmonellaundantag, befarar han. Undantaget ger Sverige rätt att kräva intyg på att kött som importeras är fritt från salmonella.

TT:s korrespondent: Lars Larsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons