Annons
Nyheter

Klass 3-varning från SMHI

Ovädret Simone är på väg hit och klass 3-varning råder i stora delar av västra och södra Sverige. I eftermiddag stoppas all passagerartrafik med tåg i södra Sverige och en rad avgångar i väst.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2013
Foto: 

I Storbritannien har stormen, som där kallas St Jude, krävt flera människoliv och hus har raserats av blåsten. Under eftermiddagen väntas vindarna i Sverige öka snabbt till storm med 25–30 meter per sekund.

SMHI:s klass 3-varning gäller västra delen av Jönköpings län, västra delen av Kronobergs län, Sjuhäradsbygden, Göta älv och Skåne län, och liksom tidigare Kattegatt samt Bohuslän, Göteborg och Halland.

Annons

– Det är vindbyar upp mot 32 meter per sekund, det är snudd på orkan, säger Lisa Frost på SMHI.

Uppgraderingen görs för att varna för att det kan vara farligt att vara ute när ovädret kulminerar.

– Under sen eftermiddag/kväll blir det som värst. Man ska hålla sig inne när det är så här blåsigt, säger Lisa Frost.

All persontrafik med tåg i södra Sverige ställs in från klockan 17 på grund av ovädret – inte klockan 16 som tidigare meddelats av Trafikverket. Men tågen mellan Helsingborg och Halmstad ställs in med start klockan 16. En rad sträckor i Västsverige är också stoppad från eftermiddagen och godstrafik i Skåne kör med reducerad hastighet hela dagen.

Tågen på sträckan Malmö–Alvesta beräknas öppna vid midnatt och Lund–Helsingborg–Halmstad i morgon klockan 06. På övriga sträckor i södra Sverige öppnar trafiken i morgon klockan 12, enligt Trafikverkets prognos.

Inställda tåg ersätts inte med bussar. Ett undantag är sträckan Malmö–Simrishamn där bussar kommer att gå.

Göteborgs stad stänger all fritidsverksamhet från klockan 16 och anställda uppmanas att ta sig hem från jobbet så fort arbetsuppgifterna tillåter. I Varberg och Falkenberg stängs idrotts- och badanläggningar, bibliotek och ishallar. Och förskolor i Halland uppmanar föräldrar att hämta sina barn så tidigt som möjligt i eftermiddag.

När stormen drar fram bör boende stanna inomhus, enligt Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet som utbildar allmänheten i hur man klarar sig i krislägen.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig alls, utan iaktta bara vanligt förnuft och försiktighet. Det finns ingen anledning att vara ute och vimsa runt när stormen är på ingående. Det gäller även i tätorter där tegelpannor kan komma neddimpande, säger han.

På Öresundsbron har hastigheten nu sänkts till 50 kilometer i timmen och vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över bron. Någon planerad stängning av bron finns inte i nuläget, utan man avvaktar och mäter vindstyrkan.

Annons

Västra Götalandsregionen har höjt beredskapen för sjukvården.

– Om det blir så illa att det börjar blåsa ner träd får vi ha en dialog med räddningstjänsten så kan de bistå med bandvagnar, säger Mats Kihlgren, beredskapschef i regionen.

Ambulansbåten i Göteborg kommer att kunna trafikera skärgården även om det blåser riktigt hårt, men för ambulanshelikoptern i beredskap innebär de starka vindarna en begränsning.

– Blåser det mer än 25 meter per sekund får den svårt att flyga, säger Mats Kihlgren.

Elbolag förbereder sig nu på ovädrets framfart och stora mängder extra personal har kallats in.

– Det kommer att hända någonting. En sådan här storm går inte obemärkt förbi. Träd kommer att fällas över ledningar och folk kommer att förlora strömmen. Vi ska minimera det så mycket vi kan, säger Mattias Hennius på Eon.

Färjorna från Visby till Nynäshamn och Oskarshamn med Destination Gotland i eftermiddag tidigareläggs. Färjorna från Oskarshamn och Nynäshamn mot Gotland ställs in i kväll, likaså turerna från Visby till fastlandet i morgon bitti.

En rad färjor till framför allt Polen och Tyskland berörs också.

Inga rapporter har kommit om inställda flyg men personal på flygplatser i södra Sverige förbereder sig inför den befarade stormen. Extra kontroller görs bland annat på Malmö Airport och Göteborg Landvetter Airport.

Stormen är också en utmaning för telebolagen, som har höjt beredskapen och tagit in extrapersonal. Larmnumret 112 är inte bundet till någon operatör och fungerar så länge någon har nätet i gång.

Annons

Vattenståndet längs Hallandskusten och i Göteborgs kustområde väntas stiga hastigt under eftermiddagen. Under kvällen kan det kortvarigt nå upp till 140 centimeter över medelvattenståndet, enligt SMHI.

Några bra tips inför stormen är att plocka undan lösa föremål från tomten och hålla mobilen laddad.

Taner Caliskan och Louise Cronholm
TT och TA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons