Annons
Nyheter

Klartecken tillsvidare för motion av brevduvor

Hela årets kull av nykläckta brevduvor hotas av reglerna till skydd mot fågelinfluensa. Men så länge smittan inte nått Sverige kan duvungar fortfarande motioneras ute, förklarar Leif Denneberg, chef för djuravdelningen på Jordbruksverket.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2006

I förra veckan införde verket i princip "utegångsförbud" för alla tamfåglar. För medlemmarna i Svenska Brevduveförbundet är det ett hårt slag, eftersom det är nu som nya duvor produceras. Ungarna, som kläcks i februari eller mars, måste få komma ut och flyga för att träna muskler och orienteringsförmåga.

Utan den träningsmöjligheten tvingas brevduveklubbarna avliva ungarna. Bara i Malmö handlar det om cirka 2500 stycken.

Annons

– Det blir katastrof, säger Malmöavdelningens ordförande Lennart Sörensson.

Men Leif Denneberg på Jordbruksverket ger klartecken för ett par dagliga träningsflygningar för duvorna.

– Men det blir ett helt annat läge om vi skulle få in fågelinfluensan. Då införs skyddszoner och mer långtgående åtgärder för alla fjäderfän, säger han.

Tävlingar och utställningar med duvor och andra fåglar har stoppats, men än så länge finns chans till undantag för enstaka arrangemang. (TT)

Peter Palmkvist

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons