Annons
Nyheter

Klart att Ungdomshuset rivs

Som väntat sade Köpenhamns stadsfullmäktige på torsdagskväll ja till att det omstridda Ungdomshuset på Nörrebro rivs så snart byggnaden har tömts av polisen.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2007

Fastigheten ägs av frikyrkan Faderhuset som vill bygga nytt. I elfte timmen vädjade en ledamot från Enhedslisten att huset skulle bevaras med hänsyn till dess kulturhistoriska värde. Men bara Socialistisk Folkeparti stödde förslaget. Teknik- och miljöborgmästaren Klaus Bondam (Konservative) sade att han hoppas på att ungdomarna ska kunna få en ny fristad i en annan byggnad på annan plats på Nörrebro. Problemet är att fastigheten kostar tolv miljoner danska kronor men att den fond som ungdomarna förfogar över hittills bara bjudit en krona, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

De unga har häftigt protesterat mot rivningsplanerna för Ungdomshuset. Under våldsamma demonstrationer i september och december förra året greps flera hundra ungdomar, även svenskar, för bland annat skadegörelse, allmänfarlig verksamhet och våld mot tjänsteman.

Senast på torsdagen häktades två personer, en 19-årig kvinna och en 26-årig man, i två veckor för sin inblandning i oroligheterna. (TT) 

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons