Annons
Nyheter

Kirurg avskedas efter vårdslös operation

Kirurgen vägrade att lyssna på de övriga i operationslaget. I nästan två timmar var patientens blodcirkulation avstängd med följd att mannen fick allvarliga hjärnskador.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006

Nu har sjukhuschefen på ett skånskt sjukhus låtit avskeda kirurgen, som också har polisanmälts för vållande till annans död. Nyligen kritiserades läkaren av Socialstyrelsen för grov oaktsamhet i en rapport till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Patienten, en 56-årig man, vaknade aldrig upp efter operationen och dog efter sex veckor.

Annons

Kirurgen, som är mycket erfaren, togs omedelbart ur tjänst. I dagarna fick han besked om att han också har förlorat sitt jobb, rapporterar Sydsvenskan.

– Jag kan inte ta på mitt ansvar att någon ska utsättas för detta i framtiden, säger sjukhuschefen Bent Christensen.

Under operationen, som gällde en brusten kroppspulsåder, varnade såväl den assisterande kirurgen, narkossköterskan den ansvarige för hjärt- och lungmaskinen för risken för hjärnskador.

Initiativet till en polisanmälan, som nu ligger hos åklagare, togs enligt tidningen av den personal som vårdade 56-åringen under hans sista timmar i livet. Även de anhöriga står bakom anmälan. Kirurgen har skyllt på svåra förhållanden och stress. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons