Annons
Nyheter

Kinhult blir strategisk rådgivare

I förra veckan lämnade Pia Kinhult, (M), Region Skåne, efter 20 år i politikens tjänst. Nu väntar nytt jobb: Det forna regionrådet blir strategisk rådgivare på European Spallation Source (ESS) i Lund.
Nyheter • Publicerad 27 oktober 2014
Pia Kinhult.
Pia Kinhult.Foto: Foto: Tommy Svensson

När Pia Kinhult i torsdags ledder regionstyrelsen för sista gången var hon fortfarande förtegen om vad som väntade på andra sidan politiken, men menade att det faktum att hon lämnar posten som regionråd snarare hade med kommande utmaning att göra, än att hon inte trivts med politiken som jobb.

I dag blev det nya jobbet offentligt:

Annons

- En möjlighet som denna var omöjlig att tacka nej till. Det är en unik och spännande process där jag hoppas mina erfarenheter och nätverk kan komma till nytta för ESS och Europa, säger Pia Kinhult, som har en bakgrund som entreprenör inom näringslivet.

På ESS kommer Pia Kinhult att arbeta med övergången från aktiebolag till ett så kallat Eric-konsortium (European Research Infrastructure Consortium), och samordna ESS samverkan med värdländerna Sverige och Danmark. Eric är en företagskonstruktion som tagits fram inom ramen för EU, som ska underlätta för nya stora forskningsinfrastrukturer där flera länder deltar.

- Jag är mycket glad att Pia Kinhult ansluter sig till oss i arbetet med att bygga upp världens starkaste neutronkälla, säger Jim Yeck, generaldirektör och vd för ESS.

ESS är ett sameuropeiskt projekt där 27 länder tillsammans konstruerar världen mest kraftfulla anläggning för materialforskning med neutroner.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons