Annons
Nyheter

Kidnappad svensk vilar ut

Den svensk som fördes bort av beväpnade islamister i Somalia återhämtar sig nu tillsammans med sina arbetskamrater. Männen hotade att döda svensken och hans danske kollega.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2008

I ett halvt dygn hölls nordborna i någon form av fångenskap på lördagen sedan de förts bort i samband med strider i staden Hudur. Efter förhandlingar med FN släpptes de fria.

– De var fysiskt välbehållna men trötta, hungriga och naturligtvis omskakade, säger Åke Svensson, informatör på Räddningsverket där männen är anställda, till TT.

Annons

Efter frisläppandet berättade svensken för Expressen:

– Ena stunden hotade de att döda oss och skrek "we will kill you, we will you", andra stunden sade de att de skulle släppa oss.

Natten tillbringade männen hos sina kolleger i Baidoa nordost om huvudstaden Mogadishu.

– Så fort det ljusnar ska teamet flyga till Nairobi där de lämnas i fred för att sitta ner och prata. Men det finns ingen personal där i dag som är utbildad på debriefing, säger Svensson.

På söndagskvällen beräknas chefen för Räddningsverkets minhanteringsenhet ansluta till gruppen från Sverige.

Svensken och dansken tillhör en grupp på nio personer från Räddningsverket som arbetar på uppdrag av FN-organet UNDP med utbildningsinsatser kring minor. Om gruppen kommer att fortsätta med sitt arbete efter det inträffade är ännu oklart.

– Just nu gäller det bara att de ska ut ur Somalia, till Nairobi, träffa sin team leader och vara i lugn och ro för att bearbeta det här. Allt annat kommer att ske senare. Nu är det fokus på att de ska må bra.

Malin Ekmark TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons